2. basamaktaki insanlar olayları yaşarken bu olayları değerlendirirler
Bu olay niye benim başıma geldi, ben bu hallere düşecek insanmıydım, ya da işim gücüm yerinde ama niye mutlu değilim, niye varım, ben kimim......
gibi sorular sormaya başlar. Hayatında bir şey eksiktir. Tanımlayamadığı, ifade edemediği ama sezdiği bir şey. Bir şey eksiktir.
O şey bir DİLEKtir. Allah'a yaşarken ulaşmayı dilemek.
2/ BAKARA-216:Ve savaş; o sizin için kerih olsa da (hoşunuza gitmese de) üzerinize farz kılındı. Hoşlanmayacağınız bir şey olur ki, o sizin için bir hayırdır. Seveceğiniz bir şey olur ki, o sizin için bir şer’dir. Ve (bütün bunları ) Allah bilir, siz bilmezsiniz.
Allahû Teâlâ evvela birinci basamak için “Herkes olayları yaşar” demesini bir şekle bağlamış. Diyor ki; “Sizi çocuklarınızla, paranızla, eşlerinizle, hayvanlarınızla sahip olduğunuz şeylerle imtihan edeceğiz. Bu dünyaya boşuna gelmediniz.”
Öyleyse Allah’ın olayları yaşatmasından bir muradı var. Bir imtihan müessesesi her tarafta geçerli oluyor. Herkes olayları imtihanları mutlaka yaşar.
Konu bu yaşananların değerlendirilmesi. Bu değerlendirmeye dikkatle bakalım.
Allahû Teâlâ Bakara sûre’sinin 216. âyeti kerimesinde buyuruyor ki: “Olaylar vardır, sizi sevindirir. Hayır zannedersiniz, oysaki onlar şerdir. Olaylar vardır, sizi üzer. Onları şer zannedersiniz, oysaki onlar hayırdır. Siz bilmezsiniz, Rabbiniz bilir” diyor.
İnsanlar derecat kazanırlarsa o Kur’an-ı Kerim’e göre hayırdır. Yaptıkları işlemler dolayısı ile derecat kaybederlerse, o da şerdir.
Sevinmenize ve üzülmenize göre değil, derecat kazanmanıza ve kaybetmenize göre Allahû Teâlâ tarafından değerlendirilir.
İşte onun için Allahû Teâlâ insanlar şerr’e sevinebildikleri gibi hayrada üzülebildikleri için siz bilmezsiniz Rabb’iniz bilir diyor
|